rotate_3.jpg home4.jpg home2.jpeg

Voet en gezondheid

Waarom is een pedicure zo belangrijk?

We doen veel aan ons uiterlijk, gaan naar de kapper, mooi gelakte nagels, make up, afvallen en ga zo maar door. Onze voeten worden vaak vergeten, deze dragen dagelijks ons lichaam en zijn dus van groot belang.

Er werd vaak gedacht dat de pedicure een overbodige luxe is, maar dat is het zeer zeker niet. Een pedicure is er om pijnlijke problemen te voorkomen maar ook te verhelpen. Sport u veel of heeft u een staand beroep, misschien een medische aandoening? Denk dan eens aan uw voeten, want onderhoud aan uw voeten is geen overbodige luxe. We moeten ze in goede conditie houden.

Bijvoorbeeld een pijnlijke likdoorn, u gaat naar een drogist en haalt likdoornpleisters. Die zijn daar immers voor bedoeld...  Na een week gebruiken weet u dat het nog steeds niet helpt en de huid ziet er erg wit en dood uit. Een pedicure haalt dat meteen weg en u bent weer pijnvrij.

Lelijke schimmelnagels, ze worden steeds dikker en pijnlijker omdat ze tegen de bovenkant van de schoen aandrukken. Mijn advies: kom gewoon. U hoeft zich nergens voor te schamen. Ik kan u helpen en adviseren.

Veel mensen weten niet dat voetkwaaltjes veel zeggen over uw algehele gezondheid. U kunt dus veel narigheid voorkomen door regelmatig naar de pedicure te gaan die uw voeten vakkundig behandelt.

  • Koude voeten

    Als je tenen altijd aanvoelen als ijsklompen, kan dit liggen aan een slechte doorbloeding. En dat kan weer worden veroorzaakt door roken, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten. Ook kunnen je voeten koud aanvoelen door schade aan de zenuwen veroorzaakt door diabetes. Andere mogelijke oorzaken zijn een traag werkende schildklier of bloedarmoede. Maar je kunt ook gewoon koude voeten hebben zonder medisch aanwijsbare oorzaak. Maak je je zorgen over je koude voeten, laat er dan een arts naar kijken.

  • Pijn in de voet

    Na een lange dag staan pijn in je voeten? Grote kans dat dit aan je schoenen ligt. Acht van de tien vrouwen zeggen immers dat hun schoenen pijn veroorzaken.  Maar pijn die niet te wijten is aan torenhoge hakken kan van een stressfractuur komen. Door een intensieve belasting en te weinig rust kunnen kleine scheurtjes in de middelvoetsbeentjes ontstaan. Vooral hardlopers en basketballers kampen vaak met deze blessure. Osteoporose verhoogt het risico op een stressfractuur.
  • Jeukende voeten

    Jeukende, schilferende voeten wijzen vaak op voetschimmel, maar aan jeuk kunnen ook andere oorzaken ten grondslag liggen, zoals contacteczeem. Dat ontstaat als een (allergische) reactie op bepaalde stoffen zoals chemische producten of cosmetica-bestanddelen en gaat naast jeuk tevens gepaard met rode droge plekken. Psoriasis kan ook zorgen voor jeukende voeten. Hierbij ontstaat een dikke laag op de huid, die pijnlijk kan barsten.
  • Slepen met de voeten

    Een verandering in de manier van lopen – licht slepen met de voeten of een wijdere stap – kan het eerste signaal van een probleem zijn. De oorzaak kan liggen in een langzaam verlies van gevoel in je voeten, door schade aan het perifere zenuwstelsel, de zenuwen voor gevoel en beweging.  In ongeveer dertig procent van de gevallen komt dit door diabetes. Zenuwschade kan ook het gevolg zijn van een infectie, een vitaminetekort of alcoholisme. Helaas kan bij veel mensen de exacte oorzaak van zenuwschade niet worden achterhaald.
  • Opgezwollen voeten

    Het gaat hier meestal om een tijdelijke klacht door te lang staan of een lange vlucht. Vooral zwangere vrouwen hebben er last van. Maar voeten die gezwollen blijven, kunnen een symptoom zijn van een serieuze medische aandoening. Mogelijke oorzaken zijn een slechte doorbloeding, een probleem met het lymfestelsel, een bloedprop, een nieraandoening of een traag werkende schildklier. Ga naar de arts als je gezwollen voeten blijft houden.
  • Brandende voeten

    Een brandend gevoel in de voeten komt veel voor onder diabetespatiënten bij wie het perifere zenuwstelsel is aangetast. Het kan ook worden veroorzaakt door een vitamine B-tekort, voetschimmel, chronische nieraandoeningen en slechte bloedcirculatie in de benen en voeten of door een traag werkende schildklier.
  • Voetwondjes die niet genezen

    Wondjes op de voeten die maar niet willen helen zijn een serieus alarmsignaal voor diabetes. Deze ziekte tast de bloedcirculatie en een normale wondgenezing aan. Hierdoor kan zelfs een blaar uitgroeien tot een zorgelijke wond. Deze wonden zijn ook nog eens gevoelig voor een infectie. Daarom is het voor diabetici raadzaam hun voeten dagelijks goed te wassen en drogen en ze te controleren op wondjes. Een trage wondgenezing kan ook worden veroorzaakt door een slechte doorbloeding ten gevolge van andere aandoeningen, zoals perifeer arterieel vaatlijden. Dit is een ziekte waarbij slagaderverkalking optreedt.
  • Pijn in de hiel

    De meestvoorkomende oorzaak van hielpijn is fasciitis plantaris, een vorm van overbelasting die wordt veroorzaakt door het naar binnen zakken van de voet. Hierdoor wordt het peesblad (fascia plantaris) bij elke stop op rek gebracht, waardoor ontstekeningsverschijnselen optreden bij de aanhechting of op de hiel. Deze klacht komt vaak voor bij mensen met overgewicht en bij intensieve beoefenaars van (zaal)sporten waarbij veel kracht komt te staan op het hielbeen. Andere oorzaken van hielpijn zijn artritis, slecht passende schoenen en een overbelasting van de achillespees.
  • En weet u waarom uw teen stoten zo verschrikkelijk veel pijn doet?

    Tenen, net als onze vingers brengen je in contact met de wereld, ze moeten ons waarschuwen als iets te warm is, te scherp, te glad, dus gevaarlijk op èèn of andere manier. Daarom zitten ze tjokvol zenuwuiteinden om ze heel gevoelig te maken. Daarnaast bevatten onze tenen weinig vet en spierweefsel waardoor die zenuwuiteinden heel dicht aan de oppervlakten zitten. De kracht van een botsing wordt dus volledig geabsorbeerd door de huid en het bot. En dat voel je! au..